Båt, bygg deg!

 

Intro elvebåtkurs

Da er vi gang. 16. juli ble Meieribygget i Lakselv inntatt av Jouni Laiti og hans elever med kurs i elvebåtbygging som RiddoDuottarMuseat – Porsanger Museum (RDM-PM) står som arrangør av. RDM-PM har fått tildelt midler til dokumentasjonsprosjektet «Elvebåter i Porsanger» fra Kulturrådet, Sametinget, Det norske UNESCO-kommisjonen, Porsanger kommune og Kainun institutti – Kvensk institutt.

Kurset foregår i to etapper der første del allerede en unnagjort i siste halvdel av mai i år med materialbearbeidelse og sammensetning av elementer i Utsjok i Finland. Del to foregår i Lakselv fram til slutten av august med elvedåp av båtene i løpet av første halvdel av september.

Kurslærer Laiti er fra Utsjoki i Finland og er innehaver av bedriften Tenon Vene. Han har gjennom årene bygget båter i et tresifret antall på mellom fem og tretten meter etter kundens spesifikasjoner. Tidligere ble det også produsert sleder ved bedriften. Nå er han hentet inn for å videreformidle kunnskapen til yngre generasjoner.

Deltakere på kurset er Dagfinn og Øyvind Lindbäck, Arnfinn Kaaby og Arne Gustav Sorgmunter. Kjell Edmund Johansen dokumenterer byggeprosessen for en film om den praktiske siden av båtbyggerkurset. Kurset inngår i et dokumentasjonsprosjekt der hensikten er å videreformidle kunnskapen i bygging og bruk av elvebåten. Dernest, å bevare den aktuelle kunnskapen slik at neste generasjon i større grad kan ta den i bruk.

Det vil være åpent for publikum med kafé hver torsdag kl. 12 – 16. Vi inviterer stedets befolkning og andre skuelystne og vitebegjærlige til å komme innom meieribygget for en prat og enkel bevertning. (Inngang på baksiden med god parkeringsplass.)

DSC00983

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s